russitemail
Ienākt / Reģistrēties
Mans profils
Pirkumu grozs
0 0.00

Viengadīgās puķes - vai šķirnei ir nozīme?

Šajā ierakstā - par viengadīgajām puķēm, kādas to īpašības varam vēlēties, un kādiem faktoriem pievērst uzmanību šķirnes aprakstā.

VIENGADĪGO PUĶU šķirnes - jaunumi un iespējas izmantošanai! Un, vai šķirnei ir nozīme?

Viengadīgās puķes ir nemainīgi populāras dārzos, balkonos,terasēs, kapos un pilsētas apstādījumos, un šoreiz, par to, kam tad pievērst uzmanību, lai nepazustu piedāvājuma dažādībā!

     

Visas rakstā minētās šķirnes pieejamas šeit, visas saites zilā krāsā, un pasvītrotas ir aktīvas, un 'klikšķināmas'.    

Parasti šķirnēm vairāk uzmanības pievērš puķu audzētāji, izvēloties tās, kam īsāks laiks no sēšanas līdz ziedēšanai, izturīgāki ziedi, tās mazprasīgākas, lai veiksmīgāk izaudzētu stādus. Apzaļumošanas uzņēmumi, pircēji vairāk uzmanības pievērš ziedu krāsai, formai, lapojumam, izmēram un bieži nemaz nezina, kādas šķirnes augus iegādājas. Tomēr, pievēršot uzmanību šķirnes aprakstam, iegādāties sēklas, vai jaunstādus var arī 'gudrāk' un tālredzīgāk, būtiski ietaupot laiku vēlāk, jo puķes viwglāk, kopt, tās izturīgākas pret vienu, vai otru slimību,vai nav jutīgas uz straujām klimata svārstībām.

SLIMĪBU IZTURĪBA

Slimību izturība, ir viens no faktoriem, kam jāpievērš liela uzmanība, jo pirmkārt, augu aizsardzības līdzekļu kļūst mazāk, to lietošana striktāka, un publiskajos apstādījumos liela daļa augu aizsardzības līdzekļu nedrīkst tikt lietota, otrkārt - ir patīkami, ka augiem pēkšņi nenokrīt visas lapas, vai nesapūst visi ziedi, vai saknes! Lai labāk izprastu, slimībizturības aspektus, piedāvājam palūkoties uz dažiem, konkrētiem augiem:

  • Balzamīnes (Impatiens) - vibiežāk cieš no neīstās miltrasas, sēnes, kas līdzīgas kartupeļu lakstu puvei, ja izplatās, tad inficētie augi ātri vien paliek bez lapām, tikai kātiņi, un tas var notikt jau vasaras vidū. Selekcija šo jautājumu ir atrisinājusi, radot šķirnes, kas īpaši izturīgas pret neīsto miltrasu, piemēram, 'Beacon' sērija no Panamerican Seeds, kam raksturīgi arī īpaši koši, spilgti ziedi, un kas veidotas tā, lai izturētu gan dažādus apstākļus, gan nezaudētu dekorativitāti slimību dēļ. Šo šķirni jau novērtējusi arī nozare, tā ir godalgota ar ASV apzaļumotāju asociācijas ordeni.

    

  • Asteres (Calistephus) - ir viengadīgās puķes, kas pamatā tiek audzētas to griezto ziedu dēļ. Asteres bieži cieš no fuzaŗiālās vītes, un, ja šķirne ir gana izturīga, augs var arī nevīst, bet samazinās ziedu izskata vizuālā vērtība, tie ātri kļūst brūni, tāpēc asterēm īpaši svarīga šķirnes īpašība ir noturība pret fuzriozi. Pilnībā rezistentas pret fuzariozi ir piemēram, Matsumoto sērijas asteres, no Sakata, ar labu izturību . Arī serenade sērijai, ir ļoti augsta noturība pret fuzariozi. 

ZIEDU PILDĪJUMS

Arvien vairāk vasaras puķu šķirnēm iespējami pildīti ziedi! Ja liekas, ka tradicionālās leduspuķes, lauvmutītes, lefkojas vairs nav interesantas, vai ir vēlme piedāvāt saviem klientiem, ko pavisam jaunu, jo pildīti ziedi, piedod jau zināmiem augiem jaunas vēsmas! Jāņem vērā, ka ziedu pildījums ir mainīgs faktors, ko ietekmē augu ģenētika, un tāpēc šķirņu aprakstos bieži norāda, % - jeb pildīto ziedu īpatsvaru konkrētai šķirnei. Tātad  -ne visiem augiem iespējams, ka visi ziedi ir 100% pildīti, un dažiem arī 50 % ir jau daudz. 

  • Lefkojas (Mathiola) - šķirņu sērija 'KATZ', ir jaunums mūsu sortimentā, šķirņu sērijai ir divas lieliskas īpašības - vismaz 50 % ziediņu ziedkopā ir pildīti, un iespējamas ļoti dažādas krāsu variācijas, t.sk. šampanieša dzeltena, un bordo. Šīs škirnes aŗi īpašas ar to, ka to ražotājs, Panamerican, ziedo 5% no šķirnes pārdošanā gūto ienākumu, vēža ārstēšanas izpētei, par godu šķirnes izgudrotājam.

  • Lauvmutītes 'Butterfly'- ir lieliska, aktīvi augoša sķirņu grupa, kas jau bija pieejama MIX krāsu izlasē, un šī gada jaunums, ir pildītas lauvmutītes, ar iespēju izvēlēties konkrēto krāsu!

 

PUĶU AUGUMS

Ne tikai ziedu krāsa un forma viengadīgo puķu sortimentā piedzīvo izmaiņas, to piedzīvo arī puķu izskatas - augums. Pierastos formu veidus papildina arī neparastākas formas, pierastiem augiem.

Viens no pagājušā gada jaunumiem, ko jau paspējuši novērtēt audzētāji ir nokarenās lauvmuītes 'Candy Showers', šķirnei raksturīgs nokarens augums, kas lieliski izskatās gan podos, gan toveros un balkonkastēs. 

Attēlā nokarenā lauvmutīte 'Candy Showers' . Krāsas iespējamas arī rozā, sarkana, violeta, gan 10 sēklu, gan 250 sēklu iepakojumos profesionāļiem. 

Vēl viens augs, kā krāsu un formu piedāvājums ir plašs, bet ne vienmēr ir novērtēta tā kāpelējošā, stāvā forma - ir petūnijas. Petūniju šķirņu sērijai 'Tidal' raksturīga zarošanās, stāvi dzinumi, kas lieliski aizpilda vietu dobē, veidojot neparastus, krāsainus akcentus. 

Petūnijas 'Tidal Velur'  un 'Tidal Pink'

Cinnijas - cik safasējas, tik arī tās pazūd - lieliskās Benarys Giant un Oklahoma sērija grieztiem ziediem, tomēr cinnijas ir arī lieliskas podu puķes - apstādījumiem, puķu kastēm, vai kā individuļai augi podos, kompozīcijās, vien jāizvēlas pareizā šķirne, ar kompaktu augumu! Viena no kompaktākajām cinnijām ir Takii 'Dreamland' sērija - dažādās krāsās. Noderēs gan kompozicijām, gan kā atsevišķs akcents, un bonuss - ja nepieciešams, vienmēr var noplūkt ziedu vasaras pušķim arī!

Dreamland Mix un Dreamland Red cinnijas

NESTANDARTA KRĀSAS

Arvien biežāk, parādās šķirnes, ar ziedu vai lapojuma krāsu, kas būtiski atšķiras no 'orģināla'. Piemēram, ja ierastās kliņģerītes, sastopamas ne tikai oranžā vai dzeltenā krāsā, bet arī citās krāsu niansēs. 

Kliņģerīte 'Touch of Red'

ASTERES - svin atgriešanos modē, un uzvaras gājienu, krāsu dažādībā, ziedu formu, slimībizturības niansēs, mēs, Agrimatco Latvia šobrīd pioedāvājam gandrīz 100 dažādu asteru vienību, dažādām gaumēm. Un neliels ieskats, neparastākās krāsās, un to salikumos, asteru ziediem. 

Lai ziedošs dārzs, un skaisti stādi!

                                                  Jūlija Vilcāne, agronome, Agrimatco Latvia Tehniskā mārketinga projekti