russitemail
Ienākt / Reģistrēties
Mans profils
Pirkumu grozs
0 0.00

Ķiploku kodināšana

Kā un ar ko kodināt ķiplokus, cik tas ir efektīvi? Par to BLOG ierakstā!

Ķiploku stādīšanas laiks klāt, un šeit apkopojām visu to, kas pieejams un pārbaudīts AGRIMATCO, ķiploku, sīpolu ražas palielināšanai! Šie ieteikumi noderēs arī stādot sīpolpuķes!


PAMATMĒSLOJUMS


Pieredzējuši audzētāji iestrādā līdz pat 1 tonnai uz katru hektāru - granulētos vistu mēslus, un granulēto pamatmēslojumu - vismaz 300 kg/ha, atkarībā no augsnes analīzēm!

Vistu mēsli - uzlabo organiskās vielas saturu, palielinās mikrobioloģiskā daudzveidība, augsne kļūst "dzīvāka", Agrimatco pieejami iepakojumi: 3 kg, 25 kg, 500 kg.

Pamatmēslojumam var izvēlēties Blaucorn Classic (NPK 12-8-16, +S un mikroelementi), vai ja tiek stādīts vēl septembrī - Novatec Classic  (NPK 12-8-16, +S un mikroelementi +nitrifikācijas inhibitors), ja augsne bagātīga, un pēc analīzēm fosfora un kālija pietiek, var izmantot Blaucorn N-Max (NPK 24-5-5 + S, mikroelementi) vai agrāk stādot - Novatec N-Max (NPK 24-5-5, +S un mikroelementi un nitrifikācijas inhibitors). Ķiplokiem ir augsta slāpekļa vajadzība un patēriņš, vismaz 90 kg tīrvielā uz hektāru sezonā! 

BLAUKORN un NOVATEC satur:

 - sēru, kas nepieciešams augsnes veselībai un ķiplokiem to augstā sēra patēriņa dēļ;

 - viegli šķīstošā pieejamā formā fosforu!

- slāpekli gan amonija gan nitrātu formā, nitrātu forma ir ātri pieejama, amonija forma saglabājas augsnē ilgāk un nodrošina pēcietekmi!


STĀDĀMĀ MATERIĀLA APSTRĀDE UN KODINĀŠANA


KELPAK un MYCOSTOP izmēģinājumu rezultāti 2019, Zemgale

Variants Kakla diametrs, mm Sakņu skaits, gb Raža, tonnas/ha
Kontrole 11,4 57 1,8
Kelpak 11,33 59,7 2,3
Kelpak + Mycostop 14,8 67 4,4

Tā kā ķiplokus pavairo veģetatīvi-ar daiviņām, un vairsīpoliņiem, ir augsts slimību izplatības risks! Novērots, ka ievestais, un arī vietējais stādāmais materiāls ir inficēts ar dažādām slimībām, t.sk. fuzariozi, pelēko puvi, zilo slotiņu pelējumu, balto puvi, arī bakteriozi, ērcēm, tripsi.

Svarīgi ir daviņas izšķirot pirms stādīšanas, sakalibrējot tās pa izmēriem, un atlasot veselās, tās daiviņas, kas ar izteiktām puves pazīmēm, stādīšanai neizmanto!

Kodināšanas mērķis ir samazināt slimību un kaitēkļu izplatību, kā arī veicināt sakņu attīstību!

Ķiploku stādāmā materiāla kodināšanai Latvijā nav reģistrēts neviens ķīmiskais augu aizsardzības līdzeklis slimību un kaitēkļu ierobežošanai! Šobrīd gan ļoti labu efektivitāti uzrāda mikrobioloģiskie līdzekļi, no Somijas uzņēmuma Lallemand - Prestop un Mycostop, ko izmanto slimību ierobežošanai! Praksē tiek izmantots arī Eclonia maxima aļģu ekstrakts, kas satur auksīnu un citokinīnu tādā attiecībā, ka izteikti stimulē sakņu attīstību! Kodināšanas maisījumā izmantot Kelpak izvēlas daudzi pieredzējušie audzētāji!

Pieaugums no Kelpak lietošanas ir atkarīgs no stādāmā materiāla kvalitātes, vidēji 20-28%, un palielinās daivu izmērs! Ja ķiplokus kodina tikai KELPAK šķīdumā, tie jāapžāvē pirms stādīšanas, ja lieto arī Mycostop - tad tie nav jāapžāvē!

Kelpak lietošana visefektīvākā ir tieši kodinot tajā daivas! Ievērojamu ražas pieaugumu var panākt arī smidzinot pa lapām, tur svarīgi to darīt agrās attīstības stadijās!

Vairāk par Kelpak lasi šeit:

http://agrimatco.lv/produkti/meslojumi/augsanas-veicinataji/1/3365/kelpak-0.5l-reg.nr.-j0.02-0891-12

Kelpak pieejams 0,5 L, 5 L, 10 L un 1050 L iepakojumos.

MYCOSTOP  - ir mikrobioloģiskais preparāts, kas atļauts lietošanai arī bioloģiskajiem audzētājiem. Satur baktēriju, kas samazina augsnes patogēno jeb slimību ierosinošo sēņu darbību! Mycostop ir pulveris, ko iejauc ūdenī, tajā mērcē daivas, svarīgi, lai daivas būtu pilnībā apklātas, nav jāmērcē ilgstoši! Mycostop lieto tikai augsnē, mērcējot vai laistot stādāmo materiālu, nelieto smidzinot pa lapām! Samazinās Fusarium, Botrytis, Phytopthora, Pythium un citu augsnē esošo sēņu ietekme, augs var attīstīties, nav kavēta tā attīstība!

Attēlā: Izmēģinājums ar Mycostop Somijā, kur izmantota vesela augsne, inficēta augsne (ķiploki stādīti pēc sīpoliem ar izteiktu Fusarium infekciju). Grafikā pa kreisi redzams, ka ķiploki bija krietni mazāk izkrituši, ja lietots Mycostop, arī inficētā augsnē (veselas augsnes līmenī), arī ražas līmenis (pa labi), lietojot Mycostop bija veselas augsnes līmenī!

Vairāk par Mycostop lasiet šeit:

http://agrimatco.lv/produkti/augu-aizsardziba/biologiskie/1/10263/mycostop-5g-reg.nr.0480

Mycostop pieejams 5, 25 un 100 g iepakojumos!