russitemail
Ienākt / Reģistrēties
Mans profils
Pirkumu grozs
0 0.00

Agrā sēja! Kā izaudzēt veselīgus stādus, arī sējot agri!

Aprakstām biežākās problēmas un risinājumus, kas rodas audzējot dažādu augu stādus jau ziemā, vai ļoti agrā pavasarī, BLOG ierakstā aprakstīti dažādi risinājumi, un to efektivitāte!

STĀDU AUDZĒŠANAS LAIKS SĀCIES!

Naskākie jau sēj pirmās sēklas (daži jau decembrī) augiem, ar ilgu stādu audzēšanas laiku, tradicionāli tas garāks ir dažādām viengadīgajām puķēm, un arī dažiem dārzeņiem. Cītīgs darbs jau ziemā vainagojas arī ar agrāku ziedēšanu, pirmajiem tomātiem jau pirms Jāņiem, skaisti ziedošām puķu kastēm uzreiz pēc pēdējām salnām. Vērojot dārzkopības forumos notiekošos, ir skaidrs, ka tāda tā mūsu, latviešu daba ir – arī ziemā, un pavisam agrā pavasarī gribas likt rokas zemē! Esam apkopojuši dažus praktiskus ieteikumus, kā neaizlaist ieguldīto darbu un naudu vējā, un ko ņemt vērā – sējot agri!

  1. Augiem trūkst gaismas! Sēklas (izņemot dažas) dīgst tumsā, tomēr uzreiz pēc sadīgšanas, tām nepieciešama gaisma. Jo ātrāk dīgsti tiek pārvietoti gaismā, vai saņemt papildus apgaismojumu, jo mazāk izstīdz. Diemžēl, ne vienmēr izdodas nodrošināt papildus apgaismojumu, tāpēc palīgā nāk KELPAK un GREENSTIM! Apsmidzinot dīgstus ar 0,5-2% % KELPAK šķīdumu, tiem attīstās krietni bagātīgāka sakņu sistēma, un samazinās izstīdzēšana. Var kombinēt ar GREENSTIM smidzinājumu – glicīnu betaīnu, tas palielina augu stresa noturību, arī slikta apgaismojuma, lielas sāļu koncentrācijas, karstuma, aukstuma un sausuma apstākļos!


Attēlā - KELPAK izmantots šipolaugu audzēšanai hiroponikā (neatkarīgi pētījumi), audzxējot substrātā, izmantotā Kelpak deva ir mazāka 1-2%! Pa labai - mazākais KELPAK iepakojums, 0,5 L

Vairāk lasi šeit: http://agrimatco.lv/produkti/meslojumi/augsanas-veicinataji/1/3365/kelpak-0.5l-reg.nr.-j0.02-0891-12

2) Rūpīgi jāsagatavo substrāts! Sējot agri ļoti rūpīgi jāizvēlas un jāsagatavo substrāts. Sējot agri noteikti nav ieteicams izmantot substrātus, kur jau iepriekš auguši augi – pārpalikumus no puķu kastēm, podiem, siltumnīcas utt., jo tas krasi palielina risku, ka dīgsti var sapūt! Vēlams izmantot drenāžas slāni, vai virspusē bērt perlītu, substrāta mitruma regulēšanai! Agrajos sējas termiņos substrātu gadās gan pārlaistīt, gan iekaltēt! Lai nodrošinātu vienmērīgu substrāta mitrumu – izmanto STOCKOSORB, hidrogēlu, kas uzsūc līdz pat mitrumu, un lēnām to atdod, un spej nodrošināt vienmēŗigu mitruma līmeni,  un samazina substrāta izkalšanu un pārkalšanu! Vienmērīgi iejaucot STOCKOSORB substrātā, var izvairīties no tā pārliekas izžūšanas:

  • Stūros
  • Aizbraucot brīvdienās 
  • Aizņemtiem cilvēkiem

Jo vienmērīgāks mitrums, jo vienmērīgāk aug augi, tie mazāk pakļauti sēņu slimību riskam! STOCKOSORB izveidots sākotnēji, kā palīgs audzētājiem valstīs, kur svarīgi saglabāt mitrumu, karsto apstākļu dēļ. 

Vairāk par Stockosorb asi šeit: Stockosorb apraksts

STOCKOSORB pieejams 0,5 kg un 25 kg iepakojumos!

  1. Pūšana un pelējums – šeit nāk talkā Mycostop! Dīgstu sapūšana, melnkājas, izkrišana ir bieža parādība, un sevišķi agrajām puķēm – begonijām, petūnijām, kalibrohojām, pelargonijām, gan sējot, gan no spraudeņiem. Mikrobioloģiskias preparāts Mycostop, samazina dažādu sēņu ietekmi, un ir populārs Somijā, gan puķu gan garšaugu, dārzeņu audzētājiem – profesionāļiem, kas, izmantojot to, iztiek bez ķīmiskiem AAL slimību ierobežošanai! Mycostop var pievienot substrātam, pirms sēšanas, vai  iemērkt kastes, jaunstādus, gan laistīt – darba šķīdums 0,01 %, jāpārliecinās, lai substrāts samitrinās vienmērīgi, atkārto katras 3-4 nedēļas. Lietojot Mycostop stādu audzēšanas laikā, samazinās arī stādu izkrišana pēc izstādīšanas!

 

Attēlā - PRESTOP ietekme uz sējeņiem, PRESTOP samazina sēņu ietekmi, kas īpaši svaŗigi ir sējeņiem, un sēklas var veiksmīgi attīstīties, neveidojas melnkājas, puves. Pa labi - PRESTOP iepakojums. 

Vairāk informācijas lasi šeit.

Mycostop  pieejams 5 g, 25, 50 un 100 g iepakojumos. Uzglabāt ledusskapī. 

  1. Tīklēreces un kaitēkļi – viens no biežākajiem kaitēkļiem, audzējot augus telpās, ir tīklērces! Tīklērces var ienest ar telpaugiem, dekoratīvajiem viengadīgajiem augiem. Lai izvairītos no tīklērču savairošanās, svarīgi ir jau profilaktiski (pirms pazīmju parādīšanās), lietot NEEMASAL, Nīma koka eļļas preparātu, kas lietots regulāri, pareizi, savlaicīgi, lieliski samazina tīklērces izplatību! NEEMASAL samazinās arī baltblusiņu izplatību. Retāk savairojas arī laputis, vai trūdodiņi.

Attēlā - tīklērces bojājumi tomātu stādiem, raksturīgā lapu dzeltēšana, daudzi mazi punktiņi, augs aizkavējas attīstībā, lapas sāk birt nost. 

Vairāk lasi šeit: http://agrimatco.lv/produkti/augu-aizsardziba/piemajas-darzam/1/13879/neemazal-t-s-5ml-reg.-nr.0241-ed

  1. Barības vielu nodrošinājums – audzējot augus agri, kasetēs, podiņos, ilgstoši laistot ar krāna ūdeni, viens no lielākajiem izaicinājumiem ir barības vielu nodrošinājums! Svarīgi ir nedaudz paskābināt ūdeni, jo lielākoties Latvijā tas ir “ciets” jeb “kaļķains”, ūdens cietību var testēt ar PH testeriem, kas paredzēti tieši ūdens cietības noteikšanai, jo “cietāks’ ūdens, jo vairāk jāpaskābina. Ja ūdens ir  ‘ciets’, bet to nepaskābina, var rasties situācija, kad substrāts “sasāļojas”, jeb palielinās sāļu koncentrācija, kas augiem ir kaitīga. Šādos gadījumos, arī mēslojot regulāri, un pietiekoši, barības vielu uzņemšana ir traucēta.
  2. Svarīgi mēslot bieži, bet mazās devās! Augu attīstības sākumā, iesakām izmantot OMEX BIO20, šķidro mēslošanas līdzekli, ko iecienījuši profesionāļi, kas satur 29% Kelpak (sakņu atttīstībai, stresa noturībai) un nepieciešamos barības elementus agrīnai augu attīstībai! Omex BIO20 var gan smidzināt, gan aplaistīt augus ar tā šķīdumu!

Attēlā - Redīsi, apstrādāti ar OMEX BIO20 (pa labi), un bez OMEX BIO20 (pa kreisi), sēti vienā laikā. Omex BIO20 esošais jūras aļģu ekstrakts Kelpak aplīdz attīstīties, un sabalansētais NPK un mikroelementu sastāvs nodrošina ar barības vielām. Omex Bio20 lieto 1-2 reizes augšanas sākumā, vai pēc pārstādīšanas. 

Attēlā - mēslošanas režīma, un ūdens kvalitātes radītas barošanās problēmas tomātu stādiem

Attēlā - 1.augs pa kreisi (a), tomāts, audzis normālā, augam atbilstošā substrāta sāļu koncentrācijā, b-e - tomāti, kas auguši substrātā ar paaugstinātu un augstu sāļu koncentrāciiju!

Paaugstināts stress augiem ir gaismas trūkums, augsta sāļu koncentrācija, augsta vai tieši pretēji - zema temperatūra, un lai samazinātu vides radītu stresu augiem, izmanto Lalstim Osmo! Tas ir glicīns betaīns, viela, kas samazina stresa faktoru ietekmi uz augiem, un ļauj tiem normāli attīstīties, neskatoties uz tiem! Lalstim Osmo izmanto lielajās dārzeņu un puķu audzēšanas siltumnīcās, audzējot augus gan ziemas, gan vasaras apritēs. Lalstim SAMAZINA zemu un augstu temperatūru svārstības ietekmi, kas aizkavē augu attīstību, uzlabo krāsu un augļu garšu. Pavasarī Lalastim osmo  izmanto augu pasargāšanai no salnām.

Lalstim Osmo pieejams 2 kg un 60 g iepakojumos

Vairāk lasi šeit: http://agrimatco.lv/produkti/meslojumi/augsanas-veicinataji/1/10273/greenstim-2kg

Vai šeit: http://agrimatco.lv/produkti/augu-aizsardziba/piemajas-darzam/1/15758/lalstim-osmo-60g